Scroll to top

Jag ansvarar för allt som inte är tennis


Pia Rosberg är ett välkänt ansikte på Vallentuna tennisklubb. Hon är kanslist och tränare. Har jobbat här i tio år. ”Jag lägger mig i det mesta!”

– Du måste ha tålamod när du spelar tennis. Det är inte som i fotboll: Sparka och spring. Men jag gillar utmaningen!

Det är Pia som sköter klubbens  administra­ tion. Hon fakturerar och driver in medlemsavgif­ ter och för medlemsregister – ja, allt som inte är tennis ansvarar Pia för.

– Jag lägger mig i det mesta, säger hon och skrattar. Jag har ju arbetat här i många år, så jag vet ofta vad jag pratar om.

Hennes tennisintresse började redan när hon var barn. Hon spelade i flera år, men tog en paus under en period. Tillsammans med några kompi­sar tog hon upp tennisen igen som vuxen.

– Jag spelade tennis på onsdagar. Det ledde så småningom till att jag gick med i styrelsen. Och styrelsearbetet ledde till att jag började arbeta på kontoret som kanslist, berättar Pia.

Numera spelar hon tennis flera gånger i veck­an. Alltid innan klockan tre, sedan drar träningar­na igång och då går det inte. Banorna är upptag­na.

– Medlemmarna vet att jag finns på plats, så om någon vill spela på förmiddagen gör jag gär­na det.

Vallentuna Tennisklubb är öppen 365 dagar på året. Från första september till sista maj är det fullbelagt med träningar, matcher och tävlingar.

– Vi har till och med medlemmar som har som tradition att spela tennis på julafton innan Kalle Anka.

Hon trivs mycket bra i Vallentuna Tennisklubb.

– Det är en bra klubb med fin gemenskap. Vi har roligt! Hela familjer kan träna här tillsam­mans. Vi har även bra träningstider. Den som vill har möjlighet att träna flera gånger i veckan.

Pia berättar att klubben satsar mycket på de yngre medlemmarna. Förutom bra tränare och träningstider bjuder klubben in till bland annat pizzakvällar, övernattning och matchträning. De yngre spelarna har dessutom möjlighet att delta i så kallad ”matchträning”.

– Matchträningen är mycket uppskattad. Det är ju lite krångligt med poängberäkningen och olika regler i tennisen, så barnen har ibland fullt upp med alla regler. Här får de i lugn och ro träna på att spela match och räkna poäng.

För damerna har klubben arrangerat speciella ”damdagar” med bubbel och smörgåstårta.

– Det finns en vardagstrivsel här  på  Vallentu­na Tennisklubb, säger Pia. Vi gör väl inte så spek­takulära saker, men det är trivsamt här. Klubben har även arrangerat tennisläger i Europa. Då har medlemmarna  kunnat  resa  till  exempelvis  Ita­lien, Portugal och Spanien. Fast jag har inte åkt med, jag har stannat och hållit ordning här!

Pia beskriver tennisen som en svår sport. Det är mycket regler och teknik. Du blir aldrig fullärd. Men det är framförallt det oförutsägbara med tennisen som Pia uppskattar.

– Tennis spelas inte på tid. Du kan ligga under, men fortfarande vinna. Det är det som är char­men. Det är inte slut förrän det är slut.