Scroll to top

Jag föredrar lättare tennisrack


Gustav Hellgren är strängansvarig och tränare i Vallentuna Tennisklubb. Han började träna i klubben som sjuåring. ”Jag har spelat tennis i hela mitt liv!”

– Det är en stor fördel att spela tennis med ett fräscht och nysträngat racket, sä­ger Gustav. Du får ett sprillans nytt racket för endast ett par hundralappar! Det är nå­got jag verkligen rekommenderar!

Gustav råder även spelarna att regel­ bundet byta grepplinda.

– En grepplinda kan bli rätt sunkig efter ett tag. Men byt när det behövs! Många tänker inte på att det går att stränga om ett racket eller byta grepplinda. De spelar bara på och tror att den enda lösningen är ett nytt racket.

När det gäller val av tennisrack finns det en hel del att tänka på. Gustav föreslår därför att man kommer förbi honom och frågar. Det gäl­ler att prova sig fram. Ett tennisrack kan väga från 270 till 345 gram. Ett lättare rack kan exempelvis göra det enklare att lära sig tek­niken. Yngre spelare tycker han definitivt ska välja ett lättare rack. Ett tyngre rack passar spelare som tycker om att spela långa dueller från baslinjen.

– Ett tyngre rack kräver lite mer av dig som spelare, men givetvis är det en smaksak.

Själv har han i princip spelat tennis i hela sitt liv, men föredrar ändå lättare tennisrack.

– Jag spelar gärna en snabb och teknisk tennis, då passar det bra med ett lättare rack­et.

– Man kan nog säga att jag fick tennisen med frukosten hemma. Min pappa var tennis­ tränare och lagkapten för A­laget.

Numera tränar och tävlar Gustav regelbun­det med seniorlaget. Dubbeltennis är hans passion. Varje dag tränar han även ungdomar och vuxna. Det blir mycket tennis.

– Frågar du min fru blir det alldeles för mycket tennis…